Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2007

Φωτιες στην Καλιφορνια.

Χιλιάδες κατάκοποι πυροσβέστες στη νότια Καλιφόρνια προσπαθούν να αποτρέψουν δύο τεράστια μέτωπα πυρκαγιών να ενωθούν σε ένα, 50 χιλιόμετρα βόρεια των συνόρων με το Μεξικό. Ενα πύρινο μέτωπο, μήκους 800,000 στρεμμάτων αναφέρθηκε οτι κατέκαιγε τα πάντα στο πέρασμά του, ενω βρισκόταν μόλις μερικά χιλιόμετρα μακρυά απο ένα άλλο, μήκους 150,000 στρεμμάτων. Στο μεταξύ, 175 χιλιόμετρα βόρεια του εν λόγω σημείου, οι αρχές έχουν εκκενώσει 80,000 άτομα απο την περιοχή του Σαν Μπερναντίνο απο το Σάββατο, καθώς οι πυρκαγιές εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός ελέγχου. Πυρκαγιές καταστρέφουν επίσης περιοχες βόρεια του Λος Αντζελες. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 18 θάνατοι απο τις πυρκαγιές, που έχουν περάσει και μέσα στο Μεξικό, σκοτώνοντας και εκεί δύο άτομα. Τουλάχιστον 1,500 κατοικίες έχουν καταστραφεί ενώ περίπου 2 εκατομμυρια εκτάρια γής έχουν κατακαεί.

Από την Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής πληροφορούμεθα ότι άρχισε να δραστηριοποιείται ένα φιλανθρωπικό δίκτυο για τη βοήθεια των θυμάτων από τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Νότια Καλιφόρνια. Όπως είπε ο συντονιστής του προγράμματος David Kossey, το δίκτυο συγκροτείται από την Ομάδα Φιλανθρωπικής Δράσης των Χριστιανικών Ορθοδόξων Εκκλησιών και έχει σαν κύριο μέλημα να παράσχει οικονομική υποστήριξη σε οικογένειες που έχουν επηρεασθεί, καθώς ο αρχίζουν να εξακριβώνονται τόσο ο αριθμός των οικογενειών αυτών όσο και οι ανάγκες τους. Ο ίδιος αξιωματούχος ζήτησε επίσης από τις Εκκλησίες της Καλιφόρνιας, που συμμετέχουν στο δίκτυο, να υπολογίσουν και την έκταση των υλικών ζημιών που έχουν υποστεί ενορίτες τους. Πρωταρχικός στόχος είναι να δοθεί χρηματική βοήθεια ώστε τα άτομα που έχουν επηρεασθεί να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους. Αλλά τα σχέδια προβλέπουν και την χορήγηση ακόμα μεγαλύτερης βοήθειας γρήγορα σε άτομα που έχασαν τα πάντα από τις φωτιές.

Στην περιοχή San Bernardino, στην οποία κάπου 80 χιλιάδες άτομα χρειάσθηκε να εκκενωθούν και να μεταφερθούν σε ασφαλέστερες τοποθεσίες, έχουν καεί περίπου 520 σπίτια και έχουν καταστραφεί 360 χιλιάδες στρέμματα γης. Ανάμεσα στα σπίτια που κάηκαν ήταν και εκείνα πέντε Ελληνορθόδοξων οικογενειών της ενορίας του Προφήτη Ηλία. Ο ιερέας του ναού, Πατέρας Θεοφάνης είπε ότι οι οικογένειες αυτές των πέντε ενοριτών έχουν μείνει κυριολεκτικά άστεγες γιατί τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί πλήρως. Κατά τον ίδιο και άλλοι Ελληνοαμερικανοί έχασαν κτίσματα και άλλα περιουσιακά στοιχεία συνεπεία των πυρκαγιών αλλά τουλάχιστον γλίτωσαν τα σπίτια στα οποία μένουν.

Σχετική ανακοίνωση της Ομάδας Φιλανθρωπικής Δράσης των Χριστιανικών Ορθοδόξων Εκκλησιών Αμερικής αναφέρει επίσης ότι μεταξύ των πολιτών που εκκενώθηκαν αυτές τις μέρες λόγω της φωτιάς ήταν και ο Πατέρας Αλέξανδρος, ιερέας της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο San Diego. Επισημαίνεται ακόμα πως στην Hesperia (Eσπερία), που βρίσκεται κοντά στην περιοχή Big Bear (Μεγάλη Αρκούδα), η Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Μεγαλομάρτυρα έχει γίνει περιφερειακό επιχειρησιακό κέντρο για την εξυπηρέτηση των πυροσβεστών και τον σχεδιασμό των επιχειρήσεών τους τόσο στον αγώνα για το σβήσιμο της φωτιάς όσο και στις προσπάθειες εκκένωσης του πληθυσμού που ζει σε εκείνα τα μέρη.

Ο Πατέρας Δημήτριος (Τσίγκας), ιερέας του Ναού του Αγίου Γρηγορίου στο El Cajon της Καλιφόρνιας έχει αναλάβει να συντονίσει, σε πολιτειακό επίπεδο, το έργο του επαναδραστηριοποιούμενου φιλανθρωπικού δικτύου. Αυτή είναι η τέταρτη φορά μέσα σε ένα χρόνο που το δίκτυο της Ομάδας Φιλανθρωπικής Δράσης των Χριστιανικών Ορθοδόξων Εκκλησιών Αμερικής επανασυγκροτείται.

Οι ζημιές από τις φωτιές στην Καλιφόρνια μέχρι τώρα φθάνουνε τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για μια από τις πιο πολυδάπανες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της Δυτικής αυτής πολιτείας. Συνολικά οι πυρκαγιές των τελευταίων ημερών εκεί έχουν κατακάψει τουλάχιστον 3 εκατομμύρια στρέμματα γης και έχουν καταστρέψει πάνω από 2.800 κατοικίες.

(Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν εθελοντικά στο δίκτυο παροχής βοήθειας μπορούν να επικοινωνήσουν με το U.S. Program of International Orthodox Christian Charities τηλεφωνώντας, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση (toll free), στον αριθμό 1-877-803-4622. Από την ίδια πηγή μπορούν να πληροφορηθούν επίσης και πως να συνδράμουν οικονομικά για την ενίσχυση του προγράμματος).

Δεν υπάρχουν σχόλια: