Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2007

Ο προεδρος του Ιραν.

Ο Πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, δήλωσε ότι η χώρα του δε χρειάζεται πυρηνικά όπλα και πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι η Ουάσιγκτον και η Τεχεράνη πρόκειται να καταλήξουν σε ένοπλη αναμέτρηση. Η συνέντευξη μεταδόθηκε την Κυριακή το απόγευμα λίγο μετά την άφιξη του κ Αχμαντινετζάντ στη Νέα Υόρκη. Ο ηγέτης του Ιράν θα μιλήσει στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και σε εκδήλωση του πανεπιστημίου Κολούμπια της μεγαλούπολης. Διαδηλωτές σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν πορείες διαμαρτυρίας για την επικείμενη εμφάνιση του Προέδρου Αχμαντινετζάντ στο Κολούμπια την Δευτέρα.

Ο Ιρανός ηγέτης λέει πως οι Αμερικανοί έχουν αποστερηθεί της δυνατότητας να εκτεθούν σε διαφορετικές απόψεις και θα χρησιμοποιήσει την ευκαιρία που του παρέχεται τώρα για να εξηγήσει τις θέσεις της χώρας αναφορικά με την επίλυση διεθνών προβλημάτων.

Επικριτές λένε ότι το Πανεπιστήμιο δεν θα έπρεπε να προσφέρει το βήμα του στον Ιρανό ηγέτη λόγω των καταγγελλόμενων σχέσεων της χώρας του με τρομοκρατικές ομάδες κι επίσης λόγω των δηλώσεων που έχει κάνει κατά το παρελθόν ο κ. Αχμαντινετζάντ υποστηρίζοντας την καταστροφή του Ισραήλ. Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια από την άλλη λέει ότι ο προσκεκλημένος του έχει συμφωνήσει να δεχθεί ερωτήσεις από φοιτητές και ότι κατά τον σχετικά διάλογο θα επιτραπεί να αμφισβητηθεί η ορθότητα των απόψεων του.

Το Ιράν, και με αφορμή τις πρόσφατους υπαινιγμούς του γάλλου υπουργού εξωτερικών για προσφυγή στα όπλα, βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων στα ΗΕ, Και η ιταλική Ρεπούμπλικα προσπαθεί να διαγνώσει τι κρύβεται πίσω από τις γαλλικές θέσεις. :Ο κύριος Κουσνερ αποφάσισε να παίξει το ρόλο της Κασσάνδρας και να χτυπήσει συναγερμό στην Ευρώπη, αλλά και για να προειδοποιήσει τον ιρανό πρόεδρο. Γιατί άραγε; Δεν επαρκούν οι απειλές των ΗΠΑ; Είναι τόσο αναγκαίο για τον πρόεδρο Μπους να αυξήσουν και ευρωπαίοι τη δόση των προειδοποιήσεων; Το πρόβλημα είναι ότι πίσω από αυτούς που ζητούν μεγαλύτερη σκληρότητα απέναντι στη Τεχεράνη, κρύβονται και εκείνοι που συνέστησαν την εισβολή στο Ιράκ. Πρόκειται για τα ίδια λογική του προληπτικού πολέμου, ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί ο αντίπαλος για να αποτρέψει το χάος.

Στον αντίποδα η γαλλική Le Figaro, η οποία θεωρεί ότι οι υπάρχουσες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα. Και ζωγραφίζει ένα σενάριο τρόμου : Σε περίπτωση επίθεσης το ιρανικό καθεστώς δεν θα έμενε με δεμένα τα χέρια. Θα άρχιζε ένα ασύμμετρο πόλεμο χρησιμοποιώντας πολλούς μοχλούς στη περιοχή, όπως οι σιίτες πολεμιστές στο Ιράκ ή η Χιζμπολά στο Λίβανο. Στο στόχαστρο του Ιράν θα μπορούσαν να μπουν και οι γαλλικές δυνάμεις στο Ν. Λίβανο. Υπό το πρόσχημα μάλιστα ενός πολέμου εναντίον ενός εξωτερικού εχθρού το καθεστώς των μουλάδων θα εξουδετέρωναν και αντιπολίτευση στη χώρα.

Ως προς το Ιράν και τα σχέδια του Ντικ Τσένι, το Newsweek αναφέρει (πάντα σύμφωνα με τις δύο πηγές που δεν κατονομάζονται) ότι πριν από μερικούς μήνες ο πρώην σύμβουλος του αντιπροέδρου για θέματα Μέσης Ανατολής Ντ.Βάρμσερ δήλωσε σε μικρό ακροατήριο πως ο Τσένι σκεφτόταν να ζητήσει από το Ισραήλ να χτυπήσει στη Νατάνζ.

Μία στρατιωτική αντίδραση από το Ιράν θα έδινε στην Ουάσινγκτον τη δικαιολογία να εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές στο Ιράν.

Η σύζυγος του Ντ.Βάρμσερ, η οποία ανήκει στο νεοσυντηρητικό think tank Hudson Institute, λέει πάντως ότι «δεν ευσταθούν οι παρατιθέμενοι ισχυρισμοί». Ο ίδιος ο Βάρμσερ έφυγε από το γραφείο του Ντικ Τσένι τον περασμένο μήνα, αναφέρει το Newsweek σημειώνοντας πως οι πρόσφατες αποχωρήσεις «γερακιών» από τη διακυβέρνηση «έγειραν την πλάστιγγα κατά του πολέμου».

Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα -το οποίο επικαλείται σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Reuters- περιέχονται και ισραηλινές εκτιμήσεις από πηγές που ζητούν να μείνουν ανώνυμες και οι οποίες εκτιμούν ότι η δράση του Ισραήλ κατά του Ιράν «μπορεί να καταστεί αναγκαία το 2008».

Δεν υπάρχουν σχόλια: